Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Η ψήφος να πιάσει τόπο

Οι εκλογές του Νοέμβρη έχουν πολιτικό χαρακτήρα, ισότιμο με εθνικές εκλογές και ας μην αναδεικνύουν κυβέρνηση. Είναι κάλπικη η άποψη που μιλά για «αυτοδιοικητικές εκλογές». Αλλωστε, το επιβεβαίωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός προχτές, λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ ζητά ψήφο επιβεβαίωσης της κυβερνητικής πολιτικής. Η πολιτική τους σημασία ξεχωρίζει γιατί διεξάγονται σε συνθήκες οικονομικής κρίσης του καπιταλισμού, εφαρμογής του αντιλαϊκού μνημονίου, αλλά και εφαρμογής του «Καλλικράτη», που υπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες της στρατηγικής του κεφαλαίου.
Τι καινούριο έφερε το μνημόνιο; Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα παίρνονται και θα παίρνονται τα χειρότερα αντιλαϊκά μέτρα, πολύ σύντομα, με τη μορφή σοκ. Αλλωστε, το είπε και ο πρωθυπουργός αυτό, επανειλημμένα, ότι η κρίση είναι μια ευκαιρία για μας να πάρουμε μέτρα που είχαν καθυστερήσει, που δεν τα πήρε ούτε η Νέα Δημοκρατία, ούτε οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Πραγματικά, το μνημόνιο τους έδωσε αυτή την ευκαιρία. Χρυσή ευκαιρία γι' αυτούς, μαύρη βέβαια ευκαιρία για το λαό.
Επομένως, στις εκλογές η ατομική ευθύνη για το σε ποιο κόμμα, σε ποια πολιτική κατευθύνεται η ψήφος είναι μεγάλη. Και πρέπει να εκφραστεί με συμμετοχή όλων των ανθρώπων του μόχθου, των γυναικών και των νέων από τα λαϊκά στρώματα στην κάλπη. Και να έχει σαφή κατεύθυνση ενδυνάμωσης των προϋποθέσεων ανάπτυξης αντιμονοπωλιακών αγώνων, αισθητής αλλαγής του συσχετισμού δυνάμεων, να είναι ψήφος προοπτικής.
Ολοι οι εργαζόμενοι οφείλουν να σκεφτούν το εξής: Αν στις 7 και 14 Νοέμβρη το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ αποτιμάνε ήττα, αν βρεθούν μέχρι και δυσάρεστα ξαφνιασμένοι από το εκλογικό αποτέλεσμα και μάλιστα γιατί το ΚΚΕ θα έχει αποσπάσει το μεγαλύτερο μέρος της δικαιολογημένης λαϊκής δυσαρέσκειας, τότε η κυβέρνηση θα βρεθεί σε δύσκολη θέση να πάρει άμεσα σκληρά μέτρα, που έχει στο συρτάρι της, αλλά αναβάλλει. Ενώ η ΝΔ δε θα μπορεί να ισχυρίζεται ότι ο λαός ευνοεί στον ένα ή τον άλλο βαθμό το δικό της μείγμα ή έχει ξεχάσει τις ευθύνες της. Το ισχυροποιημένο ΚΚΕ μπορεί να φοβίσει, να τους βάλει φρένο, ώστε να κερδίσει χρόνο ο λαός για να αντεπιτεθεί.
Η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ είναι άκρως επικίνδυνη. Η ΝΔ εμφανίζεται ως «νέο» κόμμα, που τέλειωσε με το πρόσφατο και απώτερο παρελθόν της και τώρα μπορεί να διεκδικεί την ψήφο του λαού γιατί τάχα άλλαξε. Σε τίποτε δεν άλλαξε τη στρατηγική της. Τα πρόσωπα αλλάζουν, ο χαρακτήρας της όχι.
Το ΠΑΣΟΚ δίνει τη μάχη του με τρία ψηφοδέλτια, ώστε να διαμορφώσει, εκτός από το κομματικό ψηφοδέλτιο, δύο ακόμα δίχτυα για εγκλωβισμό της λαϊκής δυσαρέσκειας. Εχει δίχτυα έτοιμα, ώστε να ξαναρίξει τον όποιο αριθμό ψήφων πιάσουν στο κύριο ΠΑΣΟΚικό καλάθι. Μα θα ρωτήσει κανείς: Είναι δυνατόν όλα να είναι προσχεδιασμένα; Ναι. Αλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά. Αλλά, ακόμα κι αν δεν τα είχαν προσχεδιάσει, υπάρχει σχεδιασμός σήμερα.
Τι διαφορετικό θα γίνει αν στη θέση του κ. Σγουρού είναι ο κ. Δημαράς ή ο κ. Μητρόπουλος; Δεύτερα και τρίτα ψηφοδέλτια φτιάχνει το ΠΑΣΟΚ και στα συνδικάτα, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις διαμορφώνουν ενιαίο ψηφοδέλτιο η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ, προκειμένου να βγάλουν από τα προεδρεία τους κομμουνιστές ή να εμποδίσουν την εκλογή αντιπροσώπων στα όργανα. Οπως π.χ. έχει γίνει στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, παλιότερα στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, πρόσφατα στο Εργατικό Κέντρο Πτολεμαΐδας κλπ.
Αλλωστε, στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ έγινε καθαρός υπαινιγμός ότι εκεί που υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι για το ΠΑΣΟΚ, μπορεί και να μη δοθεί χρίσμα ή και να δοθεί, αλλά όλοι μαζί θα είναι στη μάχη του δεύτερου γύρου. Είναι χαμένη ψήφος είναι όταν πάει σε αναχώματα (βλέπε στην ίδια σελίδα, στη στήλη «Αποκαλυπτικά»), σε επικεφαλής σε ψηφοδέλτια που ασκούν κριτική στην κυρίαρχη πολιτική, αλλά με έναν τρόπο πάρα πολύ ανώδυνο και που στην ουσία δεν πονάει ούτε τη Νέα Δημοκρατία, ούτε το ΠΑΣΟΚ. Ενώ η αποχή δεν είναι διαμαρτυρία. Δεν πιάνει τόπο. Και αυτό αποδείχθηκε και στις ευρωεκλογές και στις προηγούμενες εθνικές εκλογές.
Η ενίσχυση του ΚΚΕ, με την υπερψήφιση των συνδυασμών της «Λαϊκής Συσπείρωσης» είναι το κλειδί στις 7 Νοέμβρη για να δυναμώσει η ελπίδα και η αποτελεσματικότητα της λαϊκής πίεσης και αντεπίθεσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου